Ny ølklubb på Steinkjer

50 øltørste og nysgjerrige entusiaster, Kinn Bryggeri, Ivar Aasen, en bitter Winston Churchill, litt standup og mye godt øl var innholdet når Vårt Hjems Ølklubb hadde kickoff forrige torsdag.

Øl er kultur og Kulturpuben Vårt Hjem tar dette på alvor. Derfor har de tatt initiativet til en helt ny ølklubb på Steinkjer. Noe som er fantastisk bra! Erik Jensen er en av initiativtagerne bak ølklubben. Han ønsket velkommen til det første møtet med å fortelle at det ville bli klubbkveld en gang hver måned.

– På disse klubbkveldene satser vi på å ha et bryggeri som gjest. Her kan bryggeriene fortelle om sitt bryggeri og sine øl, og medlemmene vil få litt historie, informasjon og anekdoter om øl og brygging, samt informasjon om hvilken type mat dette ølet passer til. Klubbkveldene skal være en sosial arena hvor folk som er nysgjerrig på øl, de som er glade i øl og de som vil lære mer om øl får en fast møteplass, forteller Jensen.

Kinn Bryggeri fra Florø var hovedgjest på første klubbkveld. Kevin Jo Hansen, med besteforeldre fra Steinkjer, representerte bryggeriet på en flott måte og geleidet oss gjennom fire ølsmakinger krydret med historier og anekdoter om øl, ølbrygging og Kinn sin historie.

pilegrim_retinaFørste øl denne kvelden var Pilegrim, som passende nok også var den aller første ølen Espen Lothe brygget i 2009. Espen Lothe er bryggerimester og gründeren som startet Kinn. I starten var det bare han som jobbet på bryggeriet. Her tok han av seg alt alene i starten. Brygging, tapping, vasking, salg, leveringer, innkjøp, you namet it. Etterhvert fikk han hjelp fra lokalbefolkningen og en del ble gjort på dugnad. Etter noen noen harde tak de første årene, er det  dag 13 ansatte bryggeriet. Før Lothe startet Kinn var han en etablert og anerkjent hjemmebrygger. Han ble blant annet kåret til årets hjemmebrygger to år på rad av Norsk Hjemmebryggerforening (Norbrygg). Med litt starthjelp fra Innovasjon Norge, et romslig huslån tiltenkt oppussing og god hjelp fra familien sa han opp jobben som naturfaglærer og stiftet Kinn Bryggeri AS i april 2009. Det skulle bli starten på et vestnorsk øl-eventyr. Ellers som Lothe selv sier på Kinn sine hjemmesider: “Mitt største augneblikk som ølbryggjar var då eg kunne stille meg på rett side av baren og kjøpe eit glas av mitt eige øl.”

Pilegrim er en lys og frisk engelsk bitter i Yorkshire-stil. Ølen har en tydelig bitterhet og en frisk humlearoma. Pilegrim har blitt tilsatt et enzym som bryter ned gluten, og er derfor et glutenfritt øl. Helt bevisst har Kinn latt være å markedsføre Pilegrim som en bitter, selv om dette er en tradisjonell og ærverdig stil i England. Kinn har tidligere markedsført en bitter som nettopp Kinn Bitter. Uten suksess.

bitter_retina– Vi solgte ingen, folk har negative assosiasjoner til ordet bitter i Norge, forteller Kevin om ølet som har en sigarrøykende Winston Churchill på etiketten. Mannen som visstnok har sagt “De fleste mennesker hater til å begynne med smaken av øl, men det viser seg snart å være en fordom.” og som gikk på fylla med Stalin for å redde verden. Nå skal vel bitter uansett bli servert fra en håndpumpe som cask-øl for å bli betegnet som en bitter i England. En bitter som er flasket og karbonert blir omtalt som en pale ale. Eller lyst øl som Kinn på godt norsk markedsfører Pilegrim som. For Kinn er gjennomført når det kommer til navn og språkbruk, og derfor passer det godt at det er nynorskens far Ivar Aasen som preger de aller fleste etikettene til bryggeriet. Bak den karakteristiske streken står den lokale illustratøren Oda Valle. Hun har designet alle etikettene til bryggeriet inkludert nevnte Churchill og en annen historisk statsleder, Bresjnev. Bresjnev er en øl Kinn kaller “Sovjet Stout”. Et av mange eksempel på deres språklige og morsomme krumspring.

Kveldens andre øl var Kinn Gardsøl, som er Kinns måte å tilnærme seg det klassiske belgiske gårdsølet saison på. Kevin forteller om øltypens opprinnelse fra Belgia. Saison betyr opprinnelig sesong og var tørstedrikk for gårdsarbeidere i sommerhalvåret. Kevin fortsatte med å fortelle historier fra bryggehverdagen, og fortalte også om Kinns andre saison, som ble til fordi Vinmonopolet ønsket å ta inn nye øl av typen saison. Eneste kravet polet hadde var at navnet skulle inneholde saison. Kinn brygget en helt ny øl, og kalte det for Saison Extra. Det var nok til å få et nytt øl på Vinmonopolet. Saison Extra er et betydelig sterkere øl enn Gardsøl, kanskje derav tilnavnet Extra, og også bedre øl etter min smak, selv om Gardsøl også var et lettdrikkelig og godt øl med den runde smaken bryggeriet er kjent for.

– Smaken blir rundere fordi vi brygger i åpne gjæringskar, sier Kevin. Åpen gjæring produserer øl som har en annen smakstone enn øl fra lukkede tanker. Å gi gjæret tilgang på oksygen under gjæring bidrar til en annen smak. Smaken kjennetegnes med en myk, rund smak og dette gjør det mulig å lage smakskraftige øl selv med lavere alkoholstyrke.

I dag er Kinn to bryggeri. Ettersom de raskt vokste seg ut av de første lokalene måtte de etablere seg i større lokaler. De nye lokalene like utenfor Florø tar seg av størstedelen av produksjonen, mens det i de gamle lokalene brygges mindre batcher, og eksperimenteres en del. På “Gamlebryggeriet” har de nå åpne gjæringstanker for brygg på 25 liter, 400 liter og 800 liter. Utstyr for gjæring av øl med bakterier og villgjær er atskilt fra det vanlige bryggeutstyret. De har også egne temperaturkontrollerte fatlager for modning på eikefat samt en kjeller under jorden for langtidslagring. Altså en ypperlig plass for å eksperimentere med nye oppskrifter, ideer, morsomme råvarer og utprøving av nye teknikker.

Ingen av ølene denne kvelden var blant de eksperimentelle, men alle falt i smak hos de fleste tilstede. Tredje ølet var stouten Svart Hav. Ordet stout har samme opphav som det norske ordet staut, som betyr robust og kraftig. Svart Hav er kraftig på smak, men likevel et godt balansert øl. Ølet er brygget med pale ale malt, to sorter karamellmalt og røstet bygg. Røstet bygg er umaltet bygg som blir varmet opp til så sterk temperatur at den nesten blir svart. Dette gir den intense brente smaken og den svarte fargen. Svart Hav er hovedsaklig preget av denne mørke maltsmaken, men med fine toner av karamell, rosin, sjokolade og kaffe i tillegg. Når man først snakker om staut, kan man ikke komme utenom de staute trekvartsliterflaskene som har blitt et kjennetegn for øl Kinn.

– Vi fant flaskene i Tyskland, forteller Kevin, og legger til at sjefsbrygger Lothe så med en gang at dette var den rette flasken for bryggeriet. Med samme størrelse som ei vinflaske glir den fint inn i Vinmonopolet sine hyller og i tradisjonen til de beste belgiske bryggeriene. I tillegg har flaskene vært med på å bidra til uttrykket deleøl. Hva er vel bedre enn å invitere hjem på en bedre middag, og kunne sette fram ei stor ølflaske på deling?

Kevin kommer innom både brygging, ølets historie og hvordan øl og mat fungerer sammen mens vi smaker oss gjennom de forskjellige ølene. For de mer spesielt interesserte forteller han også om ølfeil, diacetyl og smørsmak på øl. Noe som får fram nysgjerrigheten hos enkelte.

– Hvordan tester dere at ølet er OK?

– Vi drikker det. Det er artigste dagen jobben, sier Kevin med et lurt smil. Kevin er for øvrig ikke helt ukjent med å fortelle vitser. Ettersom det er forbudt å markedsføre øl på tradisjonelt vis i Norge har han tatt i bruk kreative triks for å formidle det glade budskap om Kinn. Blant annet har han holdt et standup-show for å dele det glade budskap.

– Et show jeg helst vil glemme, flirer han.

vestkyst75_glass_turban_websizeKveldens siste øl var Vestkyst. En IPA som er et så kraftig humlet øl at de fine, fruktige smaksnyansene fra den åpne gjæringen blir mer kamuflerte. Ifølge Kevin blir all humle tilsatt siste halvtimen av kokingen, noe som løfter smak og aroma på ølet. Vestkyst har hentet navnet sitt fra amerikanske IPA og fra det faktum at Kinn Bryggeri er lokalisert i den vestligste byen i Norge, og selvfølgelig kaller ikke Kinn en IPA for IPA. Det blir for billig og enkelt. Kinns forskjellige IPA-typer blir kalt indiaøl. Fortsatt godt norsk der altså, noe som språknerden i meg elsker. Men ingen regel uten unntak. Ølet Svartekunst har fått betegnelsen – hold pusten – Foreign Extra Double Imperial Export Stout Porter, som Kevin på imponerende måte uttaler til applaus fra salen. Kinn har på få år spredt seg over hele Europa. I dag kan man få tak i Kinn-øl i Danmark, Sverige, Finland, England, Russland, Tyskland, Belgia, Spania og Vårt Hjem! Selv måtte jeg stikke i bursdagsfeiring (hvor jeg heldigvis fikk servert en utsøkt Blåbærstout fra Austmann) før første klubbkveld var over, men det jeg fikk med meg var mer enn lovende. En stor takk til ølentusiastene på Vårt Hjem for et kjempegodt initiativ. Vi gleder oss til fortsettelsen.

Interessert i å bli med i Vårt Hjems Ølklubb? Meld dere inn ved å sende sms til 974 66 979, eller epost til erik@varthjem.no. Neste klubbmøte er 16. mars, og da kommer Jørn Andersen fra Klostergården Håndbryggeri på besøk.

Kilder:

Drikkefølge til dette blogginnlegget var Vestkyst-ølet til Kinn.

2 kommentarer om “Ny ølklubb på Steinkjer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s