Løvetannøl

Sol. Skyfri himmel. 26 grader i skyggen. Og løvetann overalt. Alt jeg trenger for en smak av sommer.

Jeg tok med meg hjemmebryggerutstyret ut i sola, og hadde en bryggedag i hagen. Noe jeg anbefaler alle hjemmebryggere til å prøve på varme kvelder. Så lenge man har strøm og vann lett tilgjengelig er det meste mulig. Husk å ta med deg mye godt øl for å drikke undervegs. Jeg kombinerte bryggingen med både kald pils og grilling på verandaen. En fin ettermiddag og kveld med andre ord.

Målet med bryggingen var å få et lett, frisk og sommerlig øl til late dager på stranda, grilling på verandaen eller piknik i parken. Resultatet ble en frisk og fruktig pale ale inspirert av Voss Bryggeri sin Oregonian, men med en lokal vri. Jeg puttet en haug med løvetannblomster i brygget.

Løvetann gir deg kanskje heller assosiasjoner til ugress, i beste fall en blomsterkrans, enn til øl og mat. Men løvetann kan brukes til mye mer. Både blomsten, bladene og røttene er spiselige, selv om det er mest vanlig å spise bladene. Løvetann kan være et godt tilskudd til ulike retter. I min oppvekst brukte mor mi ofte løvetannblad til salater og matlaging. Jeg kan ikke påstå at det var min favoritt. Det minnet litt om ruccola, som jeg heller ikke har særlig sansen for. Derimot likte jeg godt løvetann-isteen som hun laget av blomstene. Denne isteen var inspirasjonen for å bruke løvetann i ølbrygging. Det og det faktum at løvetanna er overalt på våren og starten av sommeren. Hage, plen og gårdsplass er dekket av gule blomster.

Skepsisen til løvetann i ølet var stor hos flere av mine ølinteresserte venner, dermed ble motivasjon min for å putte blomstene i ølet større. Jeg både googlet og spurte på diverse diskusjonsfora om noen hadde erfaring med tilsvarende brygg tidligere, men fant ingen gode svar på det. Derfor bestemte jeg meg for å gjøre det på min måte. Målet var sommerøl, og en av mine definitive sommerfavoritter er Voss Bryggeris Oregonian, så jeg tok utgangspunkt i en oppskrift av dette ølet. Maltblandingen besto av ni deler Pale Malt, av halv del Munich Malt og en halv del Vienna Malt. Mesketemperaturen lå på rundt 66 grader i ca en time. Koketid var på. ca 90 minutter. Som bitterhumle brukte jeg northern brewer. De siste ti minuttene av kokingen tilsatte jeg cascade- og citra-humle samt et soddspann med nyplukka løvetannblomster. Jeg tømte løvetanna rett i ølet, men neste gang vil jeg nok bruke en humlepose eller falsk bunn når jeg laget tilsvarende øl, fordi blomsterknoppene satte seg fast i tappekrana. Etter koking tilsatte jeg enda mer av citra-humlen. Når vi skulle tappe ølet over i gjæringskar gikk tappekrana som sagt tett. Derfor måtte vi bruke hevert for å få brygget over i gjæringskaret. Samtidig var det veldig mye pollen (fra hyllbær) i lufta denne dagen, så brygget fikk nok en dose av det også. Derfor var jeg veldig spent på resultatet. Ville ølet bli bittert og fælt på grunn av løvetanna, ville pollenstøvet ødelegge ølet eller ville det bli infisert av alt klusset når vi skulle tappe det over i gjæringskaret. Etter noen få dagers gjæring tørrhumlet jeg ølet med enda mer citra-humle. Så fikk ølet gjære i ca. en uke, før jeg tappet det over på flasker.

Oppskåk ble meget spennende. Tre uker etter brygging var det på tide å prøvesmake på brygget. Hvordan smaker løvetannøl? Bittert? Fælt? Hadde ølet blitt infisert? Gleden var stor når smaken var frisk med godt humlepreg. Litt søtere enn Oregonian, men ikke særlig bitter. En smak av både honning og blomster. Smaken av sommer.

Drikkefølge til skriving av dette blogginnlegget var Ægirs alkoholfrie øl Minus. Et meget bra alkoholfritt alternativ som anbefales til de som er sjåfører.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s