Nord-Europas minste ølutsalg

Steinkjer e by’n. Nå med Nord-Europas minste ølutsalg, og et norskamerikansk mikrobryggeri.

første kunde
Daglig leder hos Vårt Hjem, Tor Morten Lorvik, viser frem Nord-Europas minste ølutsalg.

I hjørnet på en liten gang ved inngangspartiet til Kulturpuben Vårt Hjem, står en liten hylle med store ølflasker som kan fylles opp. Såkalte growlere. Dette er muligens Nord-Europas minste ølutsalg, med kun en øl på varesortimentet. Til gjengjeld er det Vårt Hjems egen pilsner, en øl som kun kan kjøpes her. Innenfor pubens åpningstider blir det mulig å kjøpe growlere, fylle de opp med velsmakende øl og ta med ølet hjem for å kose seg. Etterhvert skal det bli mulig å kjøpe flere typer øl i den lille ølbutikken.

Lokalt øl fra USA. Prosessen mot et eget øl og ølutsalg har pågått en stund, både på Steinkjer og i USA. Ølet er brygget av det nyetablerte norskamerikanske mikrobryggeriet Midtpunktet Bryggeri. De er et såkalt nomadebryggeri som brygger ølene sine hos forskjellige mikrobryggeri i USA, men de har sterk tilknytning til Steinkjer. Vårt Hjems Pilsner er den første ølen på markedet fra dette bryggeriet, men snart kommer det både en wit og en IPA fra norskamerikanerne. Bak Midtpunktet Bryggeri står Erik Jensen, som også er medeier i Vårt Hjem og initiativtager til Vårt Hjems ølklubb. Han bor delvis i USA, og delvis på Steinkjer. De første ølene er brygget ved et mikrobryggeri i byen Baltimore i Maryland, men Jensen ser for seg å brygge øl både i North Carolina og på vestkysten av USA senere. På sikt er planen å brygge øl med trønderske ingredienser hos amerikanske mikrobryggeri. For ølnerdene i mikrobryggeri- og craft beer-nasjonen USA, så kan det fort bli en spennende og interessant greie. Ølene fra Midtpunktet får man inntil videre bare tak i hos Vårt Hjem, men fra høsten blir det forhåpentligvis tilgjengelig både i utvalgte norske og amerikanske barer, restauranter og hotell.

midtpunktet bryggeri
Logoen til det nye norskamerikanske nomadebryggeriet Midtpunktet Bryggeri.

Vårt Hjems Pilsner er en øl som er lett og frisk, og passer ypperlig på late sommerdager i følge dem selv.

– Vi ønsket med dette ølet å få fram hvordan det er å bo i Steinkjer. Den er som klarheta utover en speilblank fjord, sier Erik Jensen i et intervju med Steinkjer24.no.

– Det har vært litt hemmelighetskremmeri rundt dette, men vi har gått igjennom en prosess hvordan ølet skulle være. Vi har hentet inspirasjon av hva som definerer Steinkjer, og endte opp med fjord, skog og fjell, fortsetter Jensen.

Ølet er en tradisjonell bohemian pilsner som er brygget med hersbrucker- og saazhumle og en augustiner gjærbase fra Colorado. Smaksmessig kan ølet minne om en mellomting mellom den tsjekkiske urpilsen Urquell og vår egen Dahls.

Vårt Hjem ønsker med mange av sine aktiviteter å øke både kunnskapen og bevisstheten rundt øl, og har blant annet tatt initiativet til den nevnte og populære ølklubben. Målet er å øke kunnskapen om øl, og at det er mye mer enn bare en halvliter man hiver i seg for å bli full. Øl er kultur.

Det er bare å se frem til flere gode øl både i Nord-Europas minste ølutsalg og fra det nye spennende norskamerikanske bryggeriet.

Drikkefølge til dette blogginnlegget var selvfølgelig Vårt Hjems Pilsner. En øl som får karakteren meget bestått og kan anbefales til andre ølglader personer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s