Sverdet og liljen

Det går en linje fra olavsarven og slaget på Stiklestad, til bergensk stolthet og ølhistorie.

Nylig startet jeg i ny jobb som kommunikasjonssjef ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter. En spennende jobb på hellig grunn, men også med godt øl. For det er ikke alle arbeidsplasser som kan skryte av sitt eget øl. Både i langhuset og på gjesteloftet som er oppført ved middelaldergården Stiklastadir arrangeres det med jevne mellomrom vikinggilde og andre aktiviteter. Disse brukes til formidling av politiske, religiøse og kulturelle samfunnsforhold i tida før og etter slaget på Stiklestad. Her får man smake både den tids håndmat og gårdens eget øl. Ølet som har fått navnet Stiklastadir er et lyst og lettdrikkelig øl, som kun fås kjøpt på Stiklestad. Det er Steinar Kvam og Inderøy gårdsbryggeri som står bak ølet, som alene er verdt et besøk til Stiklestad for skikkelige ølhunder. Men det er en annen historie jeg skal fortelle nå, for hva er det som forener Olavsarven med bergensernes stolthet Hansa?

stiklastadir
På vikinggildene i langhuset på Stiklastadir får man servert gårdens eget øl fra husfolket på gården.

Et steinkast fra Stiklastadir ligger Stiklestad kirke. Den ble reist få år etter slaget på Stiklestad i 1030, angivelig rundt stedet der Olav den hellige angivelig ble drept. Den eldste delen av kirken sto ferdig omkring år 1180. Kirken er et staselig bygg, og bygningsteknikken er enestående på landsbygda i Norge. Noe som underbygger det faktum at dette var stedet der Olav den Hellige falt. Stiklestad kirke er restaurert flere ganger, mest omfattende til 900-årsjubileet i 1930. Da ble det utlyst en konkurranse blant norske kunstnere om utsmykning av koret i kirka. Det var maleren Alf Rolfsen som vant denne konkurransen med utkastet som han kalte «Sverdet og liljen».

Hva har dette med øl å gjøre, spør du? Rolfsen regnes som en av de mest betydningsfulle norske freskomalere i mellomkrigstida og tidlig etterkrigstid. Mest kjent er han kanskje for utsmykkingen av Oslo Rådhus, men også for sine verk ved Hansa Bryggeri i Bergen. Freskene i Stiklestad kirke er blant Rolfsens hovedverk fra mellomkrigstida, mens freskene ved Hansa Bryggeri er blant hans seneste verk og representerer avslutningen på det man kalte “fresko-epoken”. Freske er et veggmaleri på nypusset, ennå fuktig murpuss, men benyttes tidvis om alle typer veggmalerier.

sverdet og liljenFreskene i Stiklestad kirke malte Rolfsen i 1929 til 1930. Det mest iøynefallende er en stor Kristus-skikkelse med sverdet og liljen i sine hender på østveggen i koret, mens det rundt i koret er malt en fortelling med scener fra Olav den helliges liv og død, sterkt påvirket av gammel kunst. Østveggens gamle korvindu måtte mures igjen for å gi plass til Kristus-figuren, tross protest fra de antikvariske myndigheter. «Fortellingen» i freskomaleriet i Stiklestad kirke begynner på nordveggen. Det er morgen før slaget og kongen sovner et øyeblikk med hodet på kneet til Finn Arnesson. Der drømmer han at han står på himmelstigen og det er like før han skal se inn i himmelen da han blir vekket av at bondehæren nærmer seg. Senere på dagen faller kongen i slaget. Men i døden ser han «den Mektige komme som råder for alt». Den «Mektige» bærer sverdet og liljen, og utstråler et sterkt lys, Den døende kongen er sterkt refleksbelyst, og litt gjenskinn faller også på merkesmannen Tord Foleson i det han stuper.

På sørveggen har dagen gått over i natt, og et lys brenner over kongens lik. En av drapsmennene, Tore Hund, går tankefull bort. Han har stelt litt med liket, og ser at et sår han har fått i hendene er i ferd med å gro. Senere flyttes liket inn i ei løe, og en blind fattigkar snubler over det. Han kommer i berøring med blodet, og får med det synet tilbake. En legende og helgen er født.

Overgangen fra Stiklestad til Hansa er det helgenkongen selv som ordner elegant. Bryggeriet som ble etablert 1891 av Waldemar Stoud Platou ble i 1998 fusjonert med Borg Bryggerier i Sarpsborg og fikk navnet Hansa Borg Bryggerier ASA. Borg henspiller på det gamle navnet til Sarpsborg, et navn byen fikk av sin grunnlegger Olav Haraldsson – senere kjent som nettopp Olav den hellige. Borg har da også produsert mange øl opp gjennom årene til ære for helgenkongen.

I 1967, 100 år etter at Henrik Ibsen skapte sitt dramatiske dikt om Peer Gynt, malte Alf Rolfsen sin Peer Gynt-freske til åpningen av den nye festsalen til Hansa Bryggeri på Kalfaret. Brygghusets store festsal er et av Bergens mest ærverdige selskapslokaler og dekorasjonen – den monumentale Peer Gynt-fresken – er et smykke i seg selv. Fresken representerer det siste monumentalmaleri i den norske al fresco‐epoken, som i Bergen ble innledet med Axel Revolds dekorasjoner i Børshallen. Maleriets motiv er Ibsens Peer Gynt i kjente posisjoner. Her skildres både scener fra stykket, og i midtfeltet Edvard Grieg mens han komponerer musikken, med fødebyen i bakgrunnen.

hansa freske

Rundt årtusenskiftet flyttet Hansa ut fra lokalene i Kalfaret, og mange av bygningene ble revet og bygd om, men eierene var sitt ansvar bevisst, og tok vare på ølhistorien. I 2006 startet Hansa Borg opp på nytt med bryggerivirksomhet i lokalene, men da i langt mindre skala enn tidligere. Oppkalt etter Hansas grunnlegger , ble Waldemars Mikrobryggeri etablert i hjertet av «gamle Hansa» – i samme bygg som i sin tid rommet Hansas staselige brygghus.

Byggets gamle storhet er gjenskapt – blant annet er bryggeriets imponerende messingtanker plassert midt i restauranten Kalfaret Brygghus, til begeistring for restaurantens gjester og ølinteresserte. Mikrobryggeriet benyttes i dag til å brygge fra gamle ølresepter på nytt og utvikle helt nye øl. Men mikrobryggeriet leverer også tradisjonsrike skummende drikkevarer til restauranten. Gjestene der kan smake på eksklusive ølsorter som ikke er å få kjøpt andre steder i Norges land.  

I tilknytning til mikrobryggeriet finnes også Hansa Museum og Hansasalen – med Peer Gynt-freskene. Her kan du gå deg gjennom mer enn 100 års Hansa-historie, og nyte en nasjonal kunstskatt som binder Hansa sammen med den nasjonale arven på Stiklestad. 

Lenker:

Drikkefølge til dette blogginnlegget var Stiklestads eget øl Stiklastadir brygget av Inderøy gårdsbryggeri.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s