Kroneseddel som øletikett

Trønder-Avisa har et stort og rikholdig arkiv. Arkivet inneholder aviser fra 1864 og frem til i dag – over 40.000 aviser. Arkivet er digitalisert og gjort tilgjengelig for alle på www.t-a.no/arkiv. Det er gratis å søke og få opp resultatene, men for å lese avissakene som kommer opp i søket må man være abonnent hos Trønder-Avisa. Her om dagen søkte jeg rundt i arkivet etter gamle artikler om øl, og kom over en notis fra avisa Nord-Trøndelag (som er en av Trønder-Avisas forløpere) fra 30. oktober 1919. Her skrives det om et øl med kroneseddel som etikett. Det er et sveitsisk bryggeri som har brukt østerikske sedler i et kreativt påfunn for å markedsføre ølet. Tydeligvis har stuntet fungert meget bra, da det blir omtalt i nordtrøndersk presse.

Skjermbilde_2017-01-01_kl._12.56.28
Faksimile fra avisa Nord-Trøndelag (1919)

I saken står det følgende: “Et sveitsisk bryggeri har hat det smarte – om enn for Østrig noget krenkende innfald at selge sit øl med østrigske kronesedler som etiketter. Selv om sedlerne vel endnu har noget større verd enn almindelige etiketter, saa hevder bryggeren dog, at der er en saa atmerket reklame for den nye ølsort at det allikevel betaler sig.”

En artig sak, og et kjapt googlesøk viser at Anders Christensen allerede har skrevet om fenomenet i sin blogg “Det står en-og-førti øl…” (http://anders.geekhouse.no/blog/beer/penger-som-etiketter.writeback). Han tar utgangspunkt i en artikkel i Morgenbladet, så saken har gått “viralt” i flere aviser i Norge.

Han har sporet saken tilbake østerriksk presse. Der kobles saken til en direktør Heinrich Brand, som via bekjentskaper hjemkommet fra reise skal ha fått nyss om at man ved et bryggeri i byen Olten i Sveits kjøpte opp østerrikske en-kronessedler for bruk som etiketter. Hans bryggeri hadde en gullkrone som logo og ølet som er referert til skulle hete «Kronenbier».

En idé til julegave neste jul er da hjemmebrygget øl, med påførte sedler som etikett. Om ikke ølet faller i smak kan man i det minste kjøpe noe godt for “panten”. Eller til lokale og kreative bryggeri. Hva med ølen «Krølla femtilapp» eller en veldig eksklusiv imperial stout kalt «Høvdingen» med en tusenkroning som etikett. Det hadde vært noe.

Drikkefølge til dette blogginnlegget var ølet man alltid kommer tilbake til: EC Dahls Pils.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s