Øl med lidenskap og omtanke

Årets julegave fra verdens beste kone og kjæreste var en kveld med omvisning på et ølbryggeri og påfølgende ølsmaking – med kona som privatsjåfør. Det innebar en roadtrip på nesten 6 timer tur retur til det som tidligere het Sør-Trøndelag, men som nå er fusjonert inn under Nord-Trøndelag. Nærmere bestemt til Kotsøy og Hogna Brygg sine lokaler. Nå som Sør-Trøndelag har blitt en del av Nord-Trøndelag, så har jo hjemfylket mitt fått mange nye spennende bryggeri. Hogna Brygg er definitivt ett av de mest spennende – og de bydde på en kveld med godt øl fra eget bryggeri og unike smaker fra Rørosmat.

IMG_8598Kveldens første øl var juleølet Vixen. Det ble servert sammen med rakfisk fra Stensaas Reinsdyrslakteri dandert sammer med purreløk på maltchips fra Soknedal Bakeri og Konditori, som er bakt med restene fra meskingen til bryggeriet. Vixen er et kraftig øl med smak av både rosiner, gløgg og mørk karamell. Ølet står godt til kraftig kost, som rakfisk. Ølet er oppkalt etter et av reinsdyra til selveste julenissen. Akkurat som to av de andre juleølene til Hogna, Rudolf og Blitzen. Kanskje blir det tolv varianter med juleøl etterhvert, alle med navn fra julenissens reinsdyrspann.

Timingen på besøket kunne nesten ikke vært bedre. Helga før hadde bryggeriet vunnet «Det Norske Måltid» i kategorien årets øl med ølet Rødskjegg. «Det Norske Måltid» er landets mest prestisjefylte prisutdeling innen mat og drikke. Det konkurreres i 13 ulike kategorier, og i år var det hele 220 påmeldte produkter. Trøndelag markerte seg sterkt under prisutdelinga i Stavanger. Hele fem av 13 vinnere kom fra det nye storfylket. Blant annet det lokale og unike flatbrødet skjenning, bakt hos Stabbursloftets nabo Røra Bakeri, som vant i kategorien årets bakst. De to andre nominerte i kategorien for årets øl var Belgisk Gyllen fra Færder Mikrobryggeri i Vestfold og Bærtur fra ikke ukjente Kinn Bryggeri. Dermed kan Hogna smykke seg med å ha laget det beste ølet i Norge i 2017. Ikke verst for et bryggeri som startet så sent som høsten 2016.

Min første erfaring med Hogna var under Ølfestivalen i Stod høsten 2016, og det var elskov fra første dråpe. Det nyoppstartede bryggeriet var festivalens store overraskelse og store åpenbaring for min del. Fargo er fortsatt en av favorittene blant øl i butikkstyrke, og ingefærølet Kyoto (Altså, dette er øl med ingefær, ikke mineralvann. Red. anm.) har blitt en selvsagt følge til sodd i festlige lag.

ølmat
Til ølet fra bryggeriet fikk vi servert deilige smaker fra Rørosmat.

Kveldens andre øl var Fargo. Et amerikansk inspirert hveteøl, som er oppkalt etter filmen og serien med samme navn. Et lyst og friskt øl, med klart humlepreg. Ølet ble servert til Hognamats hjortemorr og tyttebærflatbrød fra Rørosbakern. Fargo meskes på høy temperatur og er tilsatt både hvete og havre for å få en fyldig kropp, selv om ølet “kun” er i butikkstyrke. Et av de bedre ølene i butikkstyrke.

Hogna Brygg består av fire karer fra Budal, Forsetmoen og Kotsøy, nærmere bestemt Morten Svardal, Ingebrigt Enlid, Ola Raphaug og Sturla Bogen. Ideen deres om et lokalt bryggeri startet i det små, men har nå utviklet seg til å bli et betydelig prosjekt. Det startet med at Morten fattet interesse for Sturlas hjemmebrygging tilbake i 2012, etter å ha fått smakt på sistnevntes hjemmebrygg på en fest.  Det resulterte i at Morten og Ingebrigt fikk et personlig hjemmebryggerkurs hjemme hos Sturla, og ideen om eget bryggeri tok mer og mer form. Etterhvert kom også Ola med på laget. Han hadde på grunn av de dårlige tidene i oljebransjen mistet sin stilling hos Aker, og var på leting etter ny jobb da ryktet om bryggeriplanene dukket opp. Han ble fort veldig interessert og øynet en mulighet for et samarbeid. Gjennom felles bekjente kom han i kontakt med Sturla og da begynte ballen å rulle.

gutta bak hogna
Gutta bak bryggeriet. F. v. Sturla Bogen, Ingebrigt Enlid, Ola Raphaug og Morten Svardal.

Nå har de fire samarbeidspartnerne investert ca. tre millioner kroner og utallige timer på å få realisert bryggeriet. Med på laget har de blant annet fått med seg den kjente næringslivsaktøren Kristian Digre (kjent fra Trondheim Concerts med mer) og Rolan Hovstad. Til å styre det administrative har de ansatt Sturlas kone, Liv Bogen, som daglig leder.

IMG_8603
Rødskjegg. Vinneren av kategorien årets øl i den prestisjefylte konkurransen «Det norske måltid».

Kveldens tredje øl var selveste vinnerølet, Rødskjegg, oppkalt etter far sjøl. En mektig imperial red ale. Her er det mye av alt, men likevel en herlig balanse mellom smakene. Ølet ble servert til rugbrød med rørossmør og kalverullade fra Røroskjøtt. Ølet passer ypperlig til fet og kraftig mat, så dette ølet hadde nok fungert bra til juleribba også. Eller fårikal av gammelsau, som en av gjestene på ølsmakingen anbefalte på det sterkeste. Rødskjegg var et øl gutta bak Hogna tidlig hadde tro på, og i Knut Albert Solems årlige bok “Ølguiden”  som ble gitt ut i fjor høst fikk ølet terningkast 6. Ølet er med andre ord allerede en ølklassiker.

Kaptein Rødskjegg sjøl, Ola Raphaug, er som nevnt bryggerimester og medeier i bryggeriet. Han er selvlært og veldig glad i øl. Han brygget mange år på kjøkkenbenken hjemme før han gjorde alvor av fritidsinteressen sin. Kvaliteten på brygget har steget i takt med egen kunnskap, og nå kan han føye til tittelen brygger av Norges beste øl i sin egen CV.

Bryggeriet er etablert i et nedlagt butikklokale i Kotsøy. I stedet for å la det nedlagte butikklokalet stå tomt og fortelle en trist historie om en butikkdrift som ikke lenger gikk i en liten bygd, gikk bryggeriet sammen med tre andre næringsaktører og blåste liv i bygget.

Det viste seg å være et svært klokt valg. I tillegg til selve bryggeriet, har de også innredet et ølutsalg i tverrenden som ligger strategisk plassert ut mot fylkesveg 30. Med glass fra tak til gulv og en gammel høvelbenk som kasse er butikken stilig innredet. Ølutsalget har blitt en god inntektskilde for bryggeriet. Her ligger de nærme der kundene passerer, med blant annet mange hyttefolk, som på vei til hytta kjøper inn øl til helga.

IMG_8607Kveldens nest siste øl var Kardinal, en tjukk og kraftig imperial stout. Ølet ble servert til blåmuggosten Fjellblå fra Eggen Gardsysteri. Med andre ord et kraftig øl til en kraftig ost, noe som var en genial kombinasjon. I bryggingen av dette ølet gikk det med store mengder malt i produksjonen, og sjefsbryggeren og den tidligere oljearbeideren fleipet med at det som kom ut nesten kan betegnes som råolje. Hos Hogna er ølet den nye oljen, og Kardinal er et meget godt øl som passer både alene og til kraftige desserter med enten gode oster eller mørk sjokolade.

Hogna sysselsetter i dag halvannet årsverk. Målet er å komme opp i tre. De driver med et lite overskudd, og vil vokse kontrollert. 2017 var det første hele produksjonsåret for bryggeriet. Da leverte de 50.000 liter. Kapasiteten ligger på hele 130.000 liter, og bryggerimesteren sier de har gode muligheter for å øke produksjonen. Bryggerilokalet er ganske stort sammenlignet med flere andre mikro- og gårdsbryggeri i Trøndelag, men selv savner de litt større lagerplass. Etter en kommentar om at lokalet minner om laben i tv-serien Breaking Bad, nikker Ola anerkjennende med et smil, og forteller at 90 % av arbeidet er vasking av utstyr, akkurat som i serien om Walter White og hans ulovlige produksjon av meth. Her derimot skjer det ikke noe mer ulovlig enn at det brygges farlig godt øl. Bryggeriet har tre gjærtanker på 1000 liter. Dette er gamle fløtetanker fra Tine, som er bygd om og spesialtilpasset for bryggeriet. I tillegg har de investert i en ny og større gjæringstank som har en kapasitet på 3000 liter. Alt i bryggeriet er bygd opp fra bunnen av, og det er Sturla Bogen som har tegnet alt. Hans erfaring som ingeniør har kommet godt med. I tillegg er det gjennomført, som med logo i ristene på gulvet. Logoen er det melhusmannen Tormod Leithe som har designet for dem. Raphaug forteller at de har lagt vekt på design, logo og merkevare og at det må være noe som folk kjenner igjen.

IMG_8609
Ola Raphaug skjenker i eksklusive dråper av den første batchen til den helt nye imperial stouten Pave.

Kveldens «grand finale» var en eksklusiv godbit, en helt ny imperial stout som skal få navnet Pave. Vi fikk ølet tappet direkte fra tankene, og ble dermed med det en av de første som hadde smakt ølet. Det er tilsatt brunsukker, vaniljestang og kakaobønner og har en helt annen tilnærming til ølstilen imperial stout enn Kardinal. Ølet smaker sjokolade og vanilje, og ble servert med en meget god multeis fra Galåvolden Gård med maltchips-strø som prikken over i’en. Tre fantastiske smakskobinasjoner som anbefales på det sterkeste. Ølet er på hele 11 %, men er likevel mild som ei sommernatt med en fløyelsmyk smak. Ølet vi fikk servert var fra første batch av brygget, og har ikke kommet for salg enda. Et øl det er verdt å vente på.

Med anerkjennelsen fra “Det norske måltid” er Hogna virkelig satt på ølkartet, og vi vil nok høre mer fra bryggeriet. Blant annet vil det bli noen samarbeidsbrygg med andre bryggerier i fremtiden. Blant annet vil de lage et øl sammen med danske Midtfyns Bryghus i nær fremtid. En ting er sikkert, de vil fortsatt følge sin visjon om å lage øl med lidenskap og omtanke.

For det beste ølet er ikke brygget enda.

 

Kilder:

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s