Reisebrev: Øl i Lisboa

Mitt første møte med Portugal var en rød drikkeautomat fylt med kald og velsmakende øl.

Sagres er laget for late dager på stranda.

Dette var tilbake i 2002. Jeg var marinegast ombord på fregatten KNM Narvik, og vi skulle ligge til kai ved den amerikanske NATO-basen like utenfor Lisboa i tre uker. Etter mange uker på sjøen fikk vi endelig gå i land. Det første som møtte oss inne på basen var denne røde drikkeautomaten. Først trodde jeg det var Coca Cola, men når jeg kom nærmere så jeg det sto Sagres på automaten. Sagres viste seg å være det lokale ølet. Det ble en radikal overgang for oss blåøyde nordmenn som kom rett fra militærbasen Haakonsvern i Bergen. Der var alkohol strengt forbudt, mens det første vi møtte på den amerikanske basen var en døgnåpen ølautomat. Ølet kostet til alt overmål kun 1 euro og var leskende og godt i sola. På den tiden fantes det kun tre ølstiler i min bevissthet. Lyse lagerøl (norske pilsnere, Tuborg og en sjelden gang Corona), mørkere øl (bayer, juleøl og Newcastle Brown Ale) og svarte øl (Guinness). Sagres var en opptur fra Tou og Hansa, som hadde vært ølene som stort sett var tilgjengelig de første månedene i mitt militære liv. Det ble tre gode uker i Lisboa. I dag er KNM Narvik opphøgd til spiker, og den amerikanske NATO-basen nedlagt, men i Lisboa finnes det fortsatt mye godt øl. Jeg tok turen tilbake, og det ble en uke med mye Sagres og Super Bock, men også noen positive overraskelser.

Portugal er ikke spesielt kjent for sitt øl. En kald øl i Portugal har tradisjonelt betydd en av to ting: Nevnte Sagres eller Super Bock, som forøvrig ikke er et bokkøl, men en lys lager. Begge er gode og lettdrikkelige øl, laget for å drikke i sola, men ikke særlig spennende. Nå har de tradisjonelle ølene fått kamp om oppmerksomheten. Det brygger opp til en humlerevolusjon i Portugal. I Europas eldste uavhengige hovedstad har det de siste årene dukket opp flere spennende nye bryggerier og ølpuber. Under det portugisiske autoritære regimet Estado Novo, som varte fra 1933 til 1974, var utenlandsk innflytelse nesten fraværende. De nasjonale merkene Sagres og Super Bock hadde liten eller ingen konkurranse fra utenlandske øl. Det gjenspeiler mye av ølmarkedet i dag også. Internasjonale giganter som Heineken og Carlsberg er vanskelig å finne i den portugisiske hovedstaden. Selv om portugiserne er stolte av sitt øl, er innbyggerne tørste etter et større utvalg av øl. Noe som oppblomstringen av nye mikrobryggerier og ølbarer de siste årene viser.

Ølmuseet i Lisboa har blant en stor samling av gamle ølflasker fra alle portugisisktalende land i verden.

Et av de første stedene jeg besøkte under oppholdet i Lisboa var Museu de Cerveja. Øl lyder navnet cerveja på portugisisk, og dette stedet er en kombinert restaurant og ølmuseum som ligger nesten midt i sentrum av Lisboa. Portugals ølhistorie går helt tilbake til førromersk tid. For en liten slant euro får du servert et glass lokalt øl, og får en tidsreise gjennom den portugisisk ølhistorien på kjøpet. Selv om historien har store mangler, da den ikke nevner noenting om alle de nye mikrobryggeriene som har dukket opp de siste årene. Ølmuseet er en ålreit plass å besøke for ølinteresserte, men verken museet eller ølutvalget er imponerende. 

Cerveteca har 14 øl på tapp og et meget stort utvalg i flaskeøl. Du kan også kjøpe med deg flasker hjem.

Skal man virkelig grave seg ned i lokalt og nyskapende øl, er det kun noen få plasser som har et godt utvalg av håndverksøl i Lisboa. Cerveteca Lisboa er en av disse plassene. Cerveteca var Lisboa første ølbar når de åpnet dørene i 2014 i Praça das Flores som ikke ligger langt unna Palácio de São Bento, parlamentsbygningen i Lisboa. Cerveteca er en godt skjult perle, og du må nesten vite om stedet for å finne frem. Bak et anonymt inngangsparti finner du flere hundre øl fra hele verden, og mange forskjellige øl fra portugisiske bryggeri. Både på tapp og flaske. Norge er representert med flere øl fra Lervig Aktiebryggeri. Cerveteca har 14 skiftende kraner med blanding av amerikanske, europeiske og portugisiske håndverksøl (sistnevnte angitt med en stjerne på øltavlen i

På Cerveteca kan man få kjøpe et brett med fem smaksprøver fra de 14 ølene de har på tapp

baren). Interiørmessig har stedet en spartansk, hjemmesnekra og enkel stil, med en kul atmosfære som passer stedet godt. Dette er Lisboas samlingssted for “lupolomaníacos” (humlehoder) og betjeningen har god peiling på øl. Han vi møtte bak baren drømte om å flytte til Belgia for å lære seg å brygge verdens beste øl, i mellomtiden bruker han tiden på å lære portugisere om godt øl. Et av de bryggeriene Cerveteca har flere spennende øl fra er det lokale bryggeriet Dois Corvos. Sammen med Cerveteca har de drevet fram ølrevolusjonen i Lisboa. Da de startet var det mulig å få tak i kun en håndfull forskjellige øl i Lisboa. I løpet av sitt første leveår introduserte de hele 26 nye øl for byen, og de aller fleste er det mulig å få tak i hos Cerveteca. I tillegg har bryggeriet et eget taproom, som er et must å besøke for ølkjennere, selv om jeg ikke rakk det selv.

The Beer Station er en knøttliten bar i Lisboa, men med et stort utvalg øl.

Et annet sted verdt å besøke er The Beer Station som ligger idyllisk plassert utenfor togstasjonen Rossio. Dette er en av Lisboas kanskje minste ølsteder, men har et flott og solfylt uteområde. Her er det mulig å få lokalt øl fra blant annet nevnte Dois Corvos, Musa, Sovina, Bolina, Post Scriptum, Mean Sardine og en rekke andre mindre portugisiske bryggeri.

Selv bodde vi like utenfor Lisboa, i forstaden Costa da Caparica. En søvnig forstad til Lisboa i vinterhalvåret, men en turistattraksjon med ei lang og idyllisk strand sommerhalvåret. Noe annet øl enn Super Bock og Sagres er nesten umulig å oppdrive, men det finnes noen få hederlige unntak. Den indiske restauranten serverte Cobra, noen steder langs stranda hadde Corona, Desperados og mer kjente internasjonale lagerøl og ei lita surfesjappe hadde noen få flasker fra lokale mikrobryggeri. Den relativt 

Smugglers i Costa da Caparica hadde mye godt øl tilgjengelig. Både fra små, lokale bryggerier og større internasjonale bryggerier.

nyåpna baren Smugglers derimot hadde utelukkende portugisiske håndverksøl og mer sjeldne internasjonale øl. Dessverre oppdaget jeg ikke denne baren før siste kvelden i Portugal, selv om den lå kun 100 meter fra leiligheten vi bodde i. Smugglers ligger ikke veldig langt fra stranda, og er åpen hver kveld fra klokka 18.00 til 02.00. I helgene har stedet livemusikk og det er godt øl å få i kranene hele uka.

Øl fra det lokale bryggeriet Trevo da Caparica dominerte tappekranene, mens øl fra mindre bryggeri i hele Portugal og noen utenlandske øl var å finne i flaskeutvalget. Bak bardisken sto eieren av baren, en ølinteressert mann som sluttet i jobben som kommunikasjonsrådgiver for å realisere drømmen om egen bar. Han fortalte det var ei utfordring å få de lokale til å betale mer for håndverksøl enn hva de gjorde for de tradisjonelle ølene andre steder. Han satset på at sommerhalvåret skulle gi stedet en boost som også inspirerte innbyggerne i Costa da Caparica til å prøve flere variasjoner av håndverksøl. Smugglers har fått drahjelp fra det lokale bryggeriet Trevo da Caparica. Dette bryggeriet ble startet opp i 2017 av portugiseren João og irene Mick og Irman. De to førstnevnte møttes ved en tilfeldighet på stranda i  Costa da Caparica. De delte samme lidenskap for øl og midt under feiringen av den portugisiske seieren i EM i fotball sommeren 2016 ble ideen om å skape et bryggeri født. Når de trengte godt øl for å feire, så var det ikke å oppdrive i Costa da Caparica. Neste dag ble ideen ble forvandlet til en plan og i oktober 2016 ble de første oppskriftene testet. Sommeren 2017 åpnet de bryggeriet, som allerede har mottatt flere priser for sitt øl. I tillegg til godt øl har de åpent bryggeri hver fredag mellom klokka 14.00 og 18.00. Her kan man nyte godt øl, god musikk og spille biljard. En uslåelig kombinasjon. En god grunn til å ta turen tilbake til Lisboa ved en senere anledning.

Andre steder man kan sjekke ut når man er i Lisboa, men som jeg ikke rakk å besøke selv er Duque Brewpub, Lisbeer og Zymology. God reise.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s