Vinmonopolet som sentrumsutvikler

12NYHTorget og Jakob
Nytt kulturhus vil bidra til økt vekst i sentrum.

Som steinkjerpatriot er det en glede å se at den kommende etableringen av nytt kulturhus i sentrum, utbyggingen av Innocamp ved Nord universitet og det nye NAV-bygget har skapt en optimisme i Steinkjer sentrum. I tillegg ligger byens største kjøpesenter kun en kort gåtur fra sentrum. Som ølentusiast har jeg et sterkt ønske om at Vinmonopolet etablerer et spesialpol for øl i Steinkjer. Jeg mener at sentrum og øl går hånd i hånd. Nå er det en gyllen anledning for å skape ytterligere vekst, og styrke handelsstanden i sentrum. Steinkjer kommune bør oppfordre Vinmonopolet til å etablere sitt andre utsalg i Steinkjer, denne gangen i sentrum. Dette polet kan enten ligge i aksen mellom togstasjonen og torget, eller i noen av de ledige lokalene sentralt på Nordsia.

En analyse Møre og Romsdal fylkeskommune og arkitektkontoret Asplan Viak gjorde i 2014 om handel i sentrum viser en klar trend i norsk sentrumsutvikling: I Kristiansund omsettes 50 prosent av handelsstandens varer i sentrum, mot henholdsvis 29 og 34 prosent i Molde og Ålesund. Forskjellen på de tre byene? Bare Kristiansund har hatt vinmonopol i sentrum.

Her går nesten hver femte krone brukt i sentrum til polet. Men det er ikke usannsynlig at polets daglige 1000 kunder også tar turen innom andre butikker i samme område.

Sentrumsdød og kontinuerlig kjøpesentervekst utgjør en fare for livskraftig sentrumsutvikling i By-Norge. Vi må tenke nytt om hvordan dette løses. Byutviklingen og arbeidet med sentrum i Steinkjer er på god vei. Det er mange positive signaler og mye arbeid som vil gi positive resultater fremover. Samtidig ligger kjøpesenteret i Steinkjer såpass nært det som er definert som sentrum, at de kan spille på lag hvis de vil. Etableringen av et Vinmonopol nummer to i Steinkjer støtter opp under arbeidet med økt vekst i sentrum. Et slikt pol kan gjerne være et spesialpol, med fokus på andre varer enn polet på Sørsileiret.

Vinmonopolet har blant annet videreutviklet konseptet med spesialbutikker til å omfatte en rekke spesialbutikker for øl. På få år har interessen for øl i Norge eksplodert, og Vinmonopolet møter den økte interessen med satsningen +ØL. Flere mindre byer har fått en spesialpol for øl, og nå er det på tide at Steinkjer får ta del i denne utviklingen.

Derfor oppfordrer jeg administrasjon og lokalpolitikerne i Steinkjer kommune om å sende et tydelig signal til Vinmonopolet, at det er ønskelig at de etablerer sin andre butikk i Trøndelags hovedstad, og denne gangen i sentrum. Slik får vi både et bedre utvalg av drikke, og økt fokus på handel i sentrum.
PS: Fremgangsmåte for politikerne til å oppfordre Vinmonopolet til å etablere nye avdelinger finner man her: https://www.vinmonopolet.no/kommuner-uten-pol

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s